Persdossier - Wereldnierendag - 8 maart 2018

Niertransplantatie bij kinderen

  • Niertransplantatie in feiten en cijfers
  • Informatiecampagne op 8 maart in het UKZKF
  • Wereldnierendag in samenwerking met het Erasmus-ziekenhuis

Niertransplantatie in feiten en cijfers

In België worden jaarlijks een 30-tal nieuwe gevallen van chronisch nierfalen bij kinderen gediagnosticeerd.

Bij kinderen zijn de oorzaken van nierfalen tweemaal zo vaak aangeboren en erfelijk als verworven pathologieën.

Niertransplantatie wordt algemeen erkend als de beste behandeling voor nierfalen in het eindstadium bij kinderen.

Sinds 1965 werken het Erasmus Ziekenhuis en het UKZKF samen in het kader van pediatrische niertransplantatie. Sindsdien hebben 218 patiënten jonger dan 18 jaar een niertransplantatie ondergaan.

Elk jaar zijn er 15 nieuwe gevallen van kinderen die dialyse en/of een niertransplantatie nodig hebben. Jaarlijks ondergaan gemiddeld 10 kinderen een niertransplantatie in ons land. 5 à 8 van deze ingrepen worden uitgevoerd in het Kinderziekenhuis.

Tussen 1978 en 2016 werden 72 niertransplantaties uitgevoerd bij kinderen jonger dan 15 kg in het UKZKF en de KUL. Deze patiënten werden geopereerd op de gemiddelde leeftijd van 3 jaar en 2 maanden. De resultaten van deze transplantaties bij deze jonge kinderen zijn uitstekend wat transplantaatafstoting betreft en hebben het mogelijk gemaakt om de levensverwachting van deze patiënten te verlengen.

In één van de drie gevallen is een van de ouders de donor. Donaties komen in tweederde van de gevallen van overleden donoren. Beide soorten transplantaten geven vergelijkbare resultaten.

Onze patiënten staan op de wachtlijst van EUROTRANSPLANT. De wachttijd varieert van enkele maanden tot gemiddeld 1 jaar, waarbij de criteria voor het selecteren van donoren zeer streng zijn. Cross-donatiedatabases bestaan ook, maar uitwisselingen zijn zeldzamer.

Patiënten die op jonge leeftijd een niertransplantatie ondergingen, krijgen een levenslange behandeling en worden nauwlettend opgevolgd.

De adolescentieperiode en de overstap naar het ziekenhuis voor volwassenen zijn twee kritieke perioden binnen het behandelingstraject. Er is een overgangsprogramma opgezet, vanaf de leeftijd van 16 jaar, om de toekomstige jongvolwassene geleidelijk de leiding te geven, door het bewustzijn te vergroten en hen meer verantwoordelijkheid te geven. Deze periode loopt tot de leeftijd van ongeveer 18 jaar.

De meerderheid van de kinderen met nierinsufficiëntie wordt van bij de geboorte tot de volwassenheid gevolgd en behandelend door middel van verschillende therapieën met als complementaire doelen zo weinig mogelijk schoolverlet en de uitbouw van een professionele loopbaan. De allesomvattende aanpak van het kind en zijn gezin kan alleen succesvol zijn dankzij de inzet van een multidisciplinair team bestaande uit hooggekwalificeerd medisch en verpleegkundig personeel, maatschappelijk werkers, psychologen, leraren, opvoeders, ..., in samenwerking met het ziekenhuis voor volwassen patiënten.

Informatiecampagne op 8 maart in het UKZKF

Op donderdag 8 maart organiseert het UKZKF een informatiecampagne voor de patiënten en hun ouders, ter gelegenheid van Wereldnierendag.

Omdat op 8 maart ook de Internationale Vrouwendag valt is het thema van de internationale campagne "Nieren en de gezondheid van vrouwen".  Via getuigenissen van ouders en foto's, zullen we de niertransplantatie-ouders-kind in de kijker zetten,  in samenwerking met de collega’s van het Erasmus-ziekenhuis. Het Nefrologie team zal aanwezig zijn in de inkomsthal van ons ziekenhuis, met een voorstelling van de afdeling en hun activiteiten. Fragmenten uit de film van Yvon Lammens (30 jaar Kinderziekenhuis met een reportage in dialyse) zullen bij deze gelegenheid worden uitgezonden.

  • Waar ? Inkomsthal van het Kinderziekenhuis
  • Wanneer? 8/03 van 10u tot 16u

Wereldnierendag in samenwerking met het Erasmus-ziekenhuis

Sinds 1965 werken het Erasmus Ziekenhuis en het UKZKF samen bij pediatrische niertransplantatie. In één van de drie gevallen wordt de donatie gedaan door een van de ouders van het kind. De verzameling en bereiding van het transplantaat van de donorouder vindt plaats in het Erasmus-ziekenhuis, terwijl de transplantatie bij kinderen wordt uitgevoerd in het Kinderziekenhuis. Dit laat in beide gevallen toe om aangepaste expertise en geavanceerde technologie in te zetten in functie van de leeftijd van de patiënt.

Wist je dat? De teams van beide ziekenhuizen een Skype-communicatiesysteem hebben opgezet zodat ouders en kind elkaar kunnen zien en spreken voor en na de ingreep.

Referenties

Benedetta Chiodini, Jean Herman, Ksenija Lolin, Brigitte Adams, Elise Hennaut, Pierre Lingier, Dimitri Mikhalshi, Thierry Schurmans, Noël Knops, Karl M. Wissing, Daniel Abramowicz & Khalid Ismaili, Outcomes of kidney transplantation in children weighing 15 kilograms or less : a retrospective cohort study, in Transplant International 2018.

M. Hall, F. Jannsens, L. De Peuw, L. Hooghe, T. Schurmans, B. Adams, N. Godefroid, K. Lolin, K. Ismaili, La néphrologie pédiatrique du rein fœtal au rein greffé, in Revue Médicale de Bruxelles 2008 ; 29 (suppl) : S 25-31

Dossierpresse_Persdossier_HUDERF_Transplant.pdf

PDF - 349 Kb

Maud Rouillé

Responsable communication - Communicatie verantwoordelijke, HUDERF - UKZKF

Over Universitair Kinderziekenhuis Koninging Fabiola

Over het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) is het enige Belgische ziekenhuis dat uitsluitend aan kinderen en adolescenten gewijd is. Door al het mogelijke te doen voor het welzijn van kinderen, draagt ons ziekenhuis ertoe bij dat zij actoren zijn in hun eigen ontwikkeling en tot bloei komen in de maatschappij.

De missies van het ziekenhuis zijn de volgende :

-  Multidisciplinaire, humanistische en uitstekende zorg bieden aan kinderen en adolescenten alsook ondersteuning aan hen én hun gezinnen.

-  Onderwijs en onderzoek van hoog niveau verzekeren door een voortdurende cyclus van innovatie en ontwikkeling van kennis door te lopen.

-  Actief bijdragen aan gezondheidsvoorlichting.

Het Kinderziekenhuis in cijfers: 183 bedden, om en bij de 135.000 raadplegingen, meer dan 36.000 spoedopnames en meer dan 41.000 opnamedagen per jaar. Jaarlijks worden er in het operatiekwartier meer dan 3.700 interventies uitgevoerd. Vandaag werken er meer dan 1.000 mensen, goed voor 750 VTE (voltijdsequivalenten), waaronder 170 VTE artsen (52,5 postdoctorale VTE) en 440 VTE verpleegkundigen en paramedici.

www.huderf.be

Neem contact op met

J.J. Crocqlaan 15 1020 Brussel

+32 (0)2 477 36 12

[email protected]

www.huderf.be