Persdossier - Europese Vaccinatieweek: professionals verenigen om het publiek beter te informeren

Persdossier - Europese Vaccinatieweek: professionals verenigen om het publiek beter te informeren

Ter gelegenheid van de Europese Vaccinatieweek (van 23 tot 29 april) vestigt het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola de aandacht op het belang van informatie voor professionals en het grote publiek inzake vaccinaties. Daarvoor werkt het ziekenhuis samen met het UMC Sint-Pieter, de Iris Ziekenhuizen Zuid, het UVC Brugmann, het Instituut voor Medische Immunologie van de ULB en de studenten van de BeMSA ULB.

 • Onderzoek naar vaccinaties: de ouders vragen meer transparantie en objectiviteit
 • Een situatie waarin de vaccinatiegraad in België in gevaar komt
 • Gezondheidsprofessionals, influencers en media, lancering van de campagne van de WGO voor het grote publiek
 • Onze ambassadeurs op de blog www.huderf30.be tijdens de Vaccinatieweek
  • Vaccinatie en pijn: ons advies voor zorgverstrekkers en artsen
   • Toolbox: www.jeutesoigne.be om ouders en zorgverstrekkers te helpen kinderen voor te bereiden op medische zorgen
  • Er worden twee vaccins aanbevolen voor zwangere vrouwen
  • Hersenvliesontsteking voorkomen met vaccinatie
  • Straatinterviews: wat denkt het publiek over vaccinatie?
  • Ouders getuigen
 • Uitnodiging: seminar op 27 april in het UKZKF (tegelijkertijd uitgezonden in het UMC Sint-Pieter en ook online toegankelijk voor professionals en journalisten)

 

[Onderzoek] Ons huidige vaccinatiesysteem beantwoordt slechts gedeeltelijk aan de verwachtingen van ouders
Indien professionals een centrale rol spelen om vragen van patiënten te beantwoorden en in te spelen op hun bezorgdheid rond vaccinatie, beantwoordt ons huidige vaccinatiesysteem slechts gedeeltelijk aan de verwachtingen van ouders. Dit blijkt uit een studie van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola onder ouders met kinderen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het doel was om beter te begrijpen welk beeld ouders hebben van vaccinaties. Er loopt momenteel een nieuw onderzoek onder gezondheidsprofessionals.

 • De meest gehoorde bezwaren tegen vaccinatie vinden hun oorsprong bij de ideeën die worden verspreid door bepaalde, zeer actieve, groepen op social media en het internet, maar ook bij bepaalde artsen die gekant zijn tegen vaccinatie.
 • Veel ouders voelen zich overdonderd en moeten snel een beslissing nemen. Ze willen dan ook graag meer informatie krijgen tijdens de zwangerschap.
 • De voorlichting van het grote publiek en de dialoog met gezondheidsprofessionals moeten worden voortgezet.

Om ouders beter te informeren, vanaf het ogenblik dat ze zwanger willen worden, moeten alle gezondheidsprofessionals in België dezelfde weg volgen inzake vaccinatie. Ter herinnering: een inenting is een van de meest efficiënte en goedkope medische interventies. “Uit het eerste onderzoek bleek dat voor ouders ook apothekers die ze vertrouwen deze informatieve rol zouden kunnen vervullen.” Een andere piste die het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola graag wil volgen, in samenwerking met de openbare ziekenhuizen van het netwerk van de ULB en de andere spelers uit de gezondheidssector.

Lees het vervolg op de blog (publicatie op maandag 23 april)

[Context] Een sterke stijging van het aantal gevallen van kinkhoest, mazelen en difterie
De cijfers zijn er: de WGO spreekt over 19 miljoen kinderen ter wereld die niet, of onvoldoende, zijn gevaccineerd. Deze gebrekkige vaccinatiegraad heeft als gevolg dat bepaalde ziektes die door vaccinatie te voorkomen zijn opnieuw opduiken. In België merken we een opvallende stijging van het aantal gevallen van kinkhoest, mazelen en difterie. Deze ziektes zijn ernstig en hebben vaak een lang ziekenhuisverblijf, en soms onomkeerbare bijwerkingen en zelfs de dood als gevolg.

In België werden in 2017 tijdens een epidemie 369 gevallen van mazelen vastgesteld, waarvan de meeste in Wallonië. In Europa kregen 21.315 personen mazelen; 35 van hen bezweken aan deze ziekte. Dat is vier keer meer dan de 5273 besmettingen in 2016 (cijfers WGO 2017). Jaarlijks sterven één tot vijf kinderen aan kinkhoest.

[Samen beschermd] Een verbintenis die past bij de campagne van de WGO
De nieuwe campagne van de WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) – ‘Protected together #vaccineswork’ – focust op de rol van iedereen bij de vaccinatiekwestie. De campagne heeft meerdere doelen: het belang van vaccinatie en de lacunes in de vaccinatiegraad benadrukken, donorlanden wijzen op het belang van vaccins en het nut van investeringen op dit vlak, en ten slotte laten zien hoe iedereen het thema 'vaccinatie' kan en moet vooruithelpen.

[Te publiceren] Expertise op de blog tijdens de Vaccinatieweek

 • Vaccinatie en pijn: ons advies voor zorgverstrekkers en artsen

De pijn bij de prik blijft zowel kinderen als ouders bezorgdheid en angst inboezemen. Geschat wordt dat bijna 25 % van de bevolking bang is voor naalden en dat 10 % door deze angst vaccinaties en medische centra mijdt. Deze angst ontwikkelt zich hoofdzakelijk tijdens de kindertijd. De pijn blijft in het geheugen achter. Het is dus belangrijk om procedures te ontwikkelen om pijn bij inentingen te beperken en zo te verhinderen dat angst en vermijdingsgedrag ontstaan. Hoe pijn en angst bij het toedienen van vaccins verminderen?

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) en de vereniging ABELDI hebben in 2016 een hulpmiddel gelanceerd om kinderen en hun ouders te helpen beter om te gaan met pijn. Het platform www.jeutesoigne.be stelt afleiding voor als middel om pijn te voorkomen. Ouders, patiënten en zorgverleners vinden er informatie en spelletjes om de aanpak van pijn te verbeteren.

 • Er worden twee vaccins aanbevolen voor zwangere vrouwen

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, heeft het toedienen van bepaalde vaccins tijdens de zwangerschap zeker zijn voordelen.  Allereerst is een zwangere vrouw die een vaccin krijgt zelf beschermd tegen de ziekte en eventuele complicaties. Anderzijds maakt ze vervolgens een groot aantal antilichamen tegen de ziekte aan, die dan via de placenta kunnen worden doorgegeven aan de foetus. Daardoor is het kind beschermd gedurende zijn eerste drie tot zes levensmaanden. Net tijdens deze eerste maanden zijn baby’s namelijk het meest kwetsbaar en is hun immuunsysteem nog niet klaar om te ‘reageren’ op vaccins.

 • Hersenvliesontsteking voorkomen met vaccinatie

De bacterie meningokok is verantwoordelijk voor ernstige infecties die voornamelijk hersenvliesontsteking veroorzaken. Het verzorgend personeel maakt zich zorgen over een extreme vorm van infectie door meningokokken met onomkeerbare gevolgen, die in 20 tot 25 % van de gevallen de dood van de patiënt tot gevolg heeft. Deze infectie vormt dus een risico voor de bevolking, vooral voor kinderen jonger dan één jaar, pubers en jongvolwassenen. Er bestaan drie vaccins om infecties met meningokokken te vermijden, waaronder een nieuwe formule.

 • Straatinterviews: studenten geneeskunde van de ULB leggen vaccinatie uit in zes minuten

Wat denkt het grote publiek ervan? Twee studenten van de ULB die ook lid zijn van de Belgium Medical Students Association hebben straatinterviews afgenomen over de grote vragen in verband met vaccinatie. Vervolgens hebben ze de vragen aan de voorbijgangers en hun antwoorden gebundeld in een filmpje.

 • Ouders getuigen

Na de eerste informatiecampagne van het UKZKF wilden sommige ouders van onze patiënten hun stem laten horen over vaccinatie en niet-vaccinatie.

[Uitnodiging pers]: seminar en webinar op 27 april om 17 uur
Het UKZKF organiseert samen met het UMC Sint-Pieter, de Iris Ziekenhuizen Zuid, het UVC Brugmann en het Instituut voor Medische Immunologie van de ULB een seminar voor professionals. Alle presentaties worden gegeven in het Frans en worden simultaan vertoond in het UMC Sint-Pieter.

17 u. – Immuniteit van de groep, een collectieve verantwoordelijkheid – Dr. Tessa Goetghebuer, Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter, ULB

17.15 u. – Pijnbestrijding bij vaccinatie – Prof. Pierre Smeesters, Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, ULB

17.30 u. – Vaccinatie tegen meningokokken van groep B – Dr. Sarah Jourdain, Iris Ziekenhuizen Zuid, ULB

17.45 u. – Vaccinatie van de zwangere vrouw – Prof. Arnaud Marchant, Instituut voor Medische Immunologie, ULB

18-19 u. – Vraag- en antwoordronde met de vier sprekers. Ook onlinevragen worden beantwoord. Moderator: Maud Rouillé, communicatieverantwoordelijke van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, ULB.

Locatie: Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola – Auditorium Pr Vis – Jean-Joseph Crocqlaan 15, 1020 Brussel

Wilt u dit seminar bijwonen? Schrijf u dan in bij Amélie Putmans: via mail naar amelie@racin.eu of telefonisch op het nummer 0477 200 970. Het is ook mogelijk om de sprekers afzonderlijk te interviewen (alleen indien vooraf aangevraagd).

Wie niet aanwezig kan zijn, kan het seminar online volgen en vragen stellen via https://huderf.webex.com/mw3200/mywebex/cmr/cmr.do?siteurl=huderf&AT=join&username=room1.

Ook op de social media van het UKZKF

Afspraak op:

--- Einde persmap ---

Hierbij nog wat aanvullende informatie over het onderwerp. Met aanvragen voor interviews of vragen kunt u terecht bij Amélie Putmans – amelie@racin.eu of 0477 200 970.

Wenst u een gesprek met onze experts?

 • Prof. Pierre Smeesters, Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, ULB over: pijnbestrijding bij vaccinatie
 • Dr. Sarah Jourdan, Iris Ziekenhuizen Zuid, ULB over: vaccinatie tegen meningokokken van groep B
 • Dr. Tessa Goetghebuer, Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter, ULB over: immuniteit van de groep, een collectieve verantwoordelijkheid
 • Prof. Arnaud Marchant, Instituut voor Medische Immunologie, ULB over: vaccinatie van de zwangere vrouw

Blogs: onze experts aan het woord in 2017

Over het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola is lid van het IRIS-netwerk van Brusselse openbare ziekenhuizen, het CHU van Brussel, het Universitair Ziekenhuisnetwerk van Brussel en de belangrijkste pediatrische locatie van de ULB. Het UKZKF werd opgericht in 1986 en is het enige universitaire ziekenhuis in België dat volledig gewijd is aan kindergeneeskunde. Alles is er ontworpen op maat van de kinderen en hun ouders. Vanaf de geboorte tot aan de puberteit: kinderen krijgen er de beste verzorging met respect voor het handvest van de rechten van het gehospitaliseerde kind. Het UKZKF is een medisch-chirurgisch ziekenhuis met 183 bedden en biedt een kwaliteitsvolle verzorging met het oog op een geavanceerde geneeskunde die voor iedereen toegankelijk is.

www.huderf.be

Contactpersoon pers en aanvullende informatie
Maud Rouillé

Communicatieverantwoordelijke
Maud.rouille@huderf.be
0490/493.111

Contacteer ons
Maud Rouillé HOPITAL UNIVERSITAIRE DES ENFANTS REINE FABIOLA
Maud Rouillé HOPITAL UNIVERSITAIRE DES ENFANTS REINE FABIOLA
Over Universitair Kinderziekenhuis Koninging Fabiola

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) is het enige Belgische ziekenhuis voor kinderen en jongeren. Het heeft als opdracht:

 • Het verzorgen en ondersteunen van kinderen, jongeren en hun families door middel van uitgebreide, multidisciplinaire, humanistische en uitstekende zorgen.
 • De organisatie van onderwijs en onderzoek op hoog niveau door middel van een voortdurend proces van innovatie en kennisontwikkeling.
 • Het actief bijdragen aan de gezondheidseducatie.

Door al het mogelijke te doen voor het welzijn van het kind draagt ons ziekenhuis bij aan de eigen ontwikkeling van het kind en zijn ontplooiing in de samenleving

Het UKZKF in cijfers : 183 bedden, ongeveer 200.000 ambulante patiënten, waarvan 40.000 spoedgevallen en meer dan 47.000 hospitalisatiedagen per jaar. Vandaag werken er meer dan 1000 personen, waaronder meer dan 235 artsen en 540 personeelsleden in de verpleegkundige- en/of paramedische sector.

www.huderf.be

Het UKZKF op sociale media

Universitair Kinderziekenhuis Koninging Fabiola
J.J. Crocqlaan 15
1020 Brussel