Persbericht: Langdurige video-eeg-registraties om de diagnose van epilepsie in het UKZKF te verfijnen

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola koopt een ultraperformant video-elektro-encefalogramsysteem aan om epilepsie bij kinderen beter te behandelen en een nauwkeurigere prognose aan de ouders te kunnen geven. 

Epilepsie is een wijdverspreide neurologische ziekte. Ze treft ongeveer 1 % van de wereldbevolking (alle leeftijden) en manifesteert zich in de helft van de gevallen voor de leeftijd van 10 jaar. “Het type aanval bij een kind nauwkeurig kunnen bepalen, is cruciaal om de diagnose te verfijnen, een adequate behandeling te kiezen en de ouders een nauwkeurige prognose te geven. Een hoog percentage van de gevallen van epilepsie bij kinderen verdwijnt vanzelf naarmate de hersenen zich verder ontwikkelen en vereist vaak geen behandeling omdat de aanvallen heel zeldzaam zijn. Dankzij de identificatie van deze gevallen van ‘goedaardige’ epilepsie kunnen we de ouders dus voortaan geruststellen. Omgekeerd, als het gaat om refractaire epilepsie – epilepsie die zal aanhouden – zullen we dankzij identificatie van het type aanval de beste anti-epilepsiebehandeling kunnen kiezen en de levenskwaliteit van het kind aanzienlijk kunnen verbeteren”, legt Dr. Aeby, neuropediater in het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, uit.

Het monitoringsysteem bestaat uit een elektro-encefalogram (eeg) verbonden met 21 elektroden, die op specifieke plaatsen op de schedel van het kind worden geplaatst. Tegelijk registreren zelfklevende sensoren op de schouders de samentrekkingen van de armen van het kind, die een teken van een aanval zijn. De patiënt wordt bovendien dag en nacht gefilmd met een infraroodcamera. Deze drie parameters worden tot op de milliseconde gesynchroniseerd. “Dankzij de video-eeg-opnames gedurende minstens 24 uur kunnen we niet enkel epilepsieaanvallen maar ook de epileptische ontladingen tussen de epilepsieaanvallen registreren. Ze zijn doorgaans talrijker en beter zichtbaar tijdens de slaap. Bij bepaalde patiënten kunnen frequente ontladingen tijdens de slaap een negatieve impact op de cognitie hebben en leerstoornissen veroorzaken. In dit geval kan worden overwogen om ook deze ontladingen te onderdrukken.

Dit onderzoek vindt plaats op de slaapeenheid, waar sinds de oprichting van het UKZKF 30 jaar geleden slaapstoornissen worden bestudeerd. Deze nieuwe Slaap-Epilepsie-afdeling wordt gerund door een multidisciplinair team (verpleegkundigen, artsen, neuropsychologen, ergotherapeuten). Er is plaats voor vijf patiënten (twee bedden voor epilepsie en drie voor slaaponderzoek) binnen het Belgische referentieziekenhuis voor de behandeling van complexe pediatrische aandoeningen.

---- einde persbericht ----

Op 13 februari 2018 is het Wereld Epilepsiedag. 

Docteur Aeby is beschikbaar tot 9 februari voor interviews. Gelieve deze aan te vragen bij Amélie Putmans, [email protected] of 0477 200 970.
 

Over het Universitaire Ziekenhuis Koningin Fabiola

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) is het enige Belgische ziekenhuis dat uitsluitend gewijd is aan kinderen en adolescenten. De missies van het ziekenhuis zijn:

  • Het kind, de adolescent en zijn familie verzorgen en begeleiden via een globale, multidisciplinaire, humanistische aanpak op topniveau.
  • Opleiding en onderzoek op topniveau garanderen dankzij continue inspanningen op het vlak van innovatie en kennisontwikkeling.
  • Actief bijdragen aan gezondheidseducatie.

Doordat ons ziekenhuis alles in het werk stelt voor het welzijn van het kind, helpt het het kind bij te dragen aan zijn eigen ontwikkeling en zich te ontplooien in de maatschappij. Het UKZKF is lid van het netwerk van Brusselse openbare ziekenhuizen IRIS, van het UVC Brussel en van het Universitaire Ziekenhuisnetwerk van Brussel.

www.huderf.be

Perscontact
Maud Rouillé
Communicatie verantwoordelijk
[email protected]
0490/493.111

HUD_PB_Epilepsie_2018.pdf

PDF - 187 Kb

Maud Rouillé

HOPITAL UNIVERSITAIRE DES ENFANTS REINE FABIOLA

Over Universitair Kinderziekenhuis Koninging Fabiola

Over het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) is het enige Belgische ziekenhuis dat uitsluitend aan kinderen en adolescenten gewijd is. Door al het mogelijke te doen voor het welzijn van kinderen, draagt ons ziekenhuis ertoe bij dat zij actoren zijn in hun eigen ontwikkeling en tot bloei komen in de maatschappij.

De missies van het ziekenhuis zijn de volgende :

-  Multidisciplinaire, humanistische en uitstekende zorg bieden aan kinderen en adolescenten alsook ondersteuning aan hen én hun gezinnen.

-  Onderwijs en onderzoek van hoog niveau verzekeren door een voortdurende cyclus van innovatie en ontwikkeling van kennis door te lopen.

-  Actief bijdragen aan gezondheidsvoorlichting.

Het Kinderziekenhuis in cijfers: 183 bedden, om en bij de 135.000 raadplegingen, meer dan 36.000 spoedopnames en meer dan 41.000 opnamedagen per jaar. Jaarlijks worden er in het operatiekwartier meer dan 3.700 interventies uitgevoerd. Vandaag werken er meer dan 1.000 mensen, goed voor 750 VTE (voltijdsequivalenten), waaronder 170 VTE artsen (52,5 postdoctorale VTE) en 440 VTE verpleegkundigen en paramedici.

www.huderf.be

Neem contact op met

J.J. Crocqlaan 15 1020 Brussel

+32 (0)2 477 36 12

[email protected]

www.huderf.be