Persbericht: Eerste ingrepen in het gloednieuwe operatiekwartier van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola

Persbericht: Eerste ingrepen in het gloednieuwe operatiekwartier van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola

Nieuwe spoeddienst opent eind september de deuren

Het team van het nieuwe operatiekwartier van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola mocht zijn eerste patiënten verwelkomen op de chirurgische afdeling van het nieuwe Professor Henri Vis-gebouw. Deze nagelnieuwe ruimte voor pediatrische chirurgie is maar liefst 2000 m2 groot en combineert ultramoderne technologieën naadloos met het comfort van de patiënten, hun gezinnen en de teams. De zeven operatiekamers werden in de loop van augustus gefaseerd in gebruik genomen. In de week van 23 september 2019 opent ook de nieuwe spoeddienst van het Kinderziekenhuis zijn deuren.

Begin augustus mocht het Kinderziekenhuis zijn eerste patiënten verwelkomen in het Professor Henri Vis-gebouw. Het nieuwe operatiekwartier is via loopbruggen verbonden met het hoofdgebouw en telt twee afdelingen: chirurgie met ziekenhuisverblijf en ‘One Day’-chirurgie (dagziekenhuis), samen goed voor zeven operatiekamers. De grote, lichte ruimte van 2000 m2 voldoet aan alle eisen op het vlak van technologie, veiligheid, veelzijdigheid en gebruikerscomfort.

Technologie: een hybride operatiekamer in het operatieblok
De operatieblokken zijn geschikt voor alle chirurgische specialismen van het Kinderziekenhuis. Zo is er een hybride zaal die niet alleen dienstdoet als traditionele operatiekamer, maar ook uitgerust is met een hoogwaardig radiologiesysteem. Daardoor kunnen chirurgen met verschillende specialismen nauw met elkaar samenwerken bij complexe interventies, zoals een operatie aan de milt, de behandeling van sikkelcelziekte tijdens een viscerale ingreep of de behandeling van pulmonalisatresie tijdens een hartoperatie. Indien nodig kunnen in deze ruimte tijdens de operatie ook nieuwe foto’s worden genomen. De nieuwe ‘hybride’ technieken voor pediatrische hartchirurgie zijn veelbelovend, want vooral voor patiënten die met een hartafwijking geboren werden blijft chirurgie de ‘golden standard’.

Digitalisering en doorsturen van informatie
Het nieuwe operatiekwartier van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola werkt volledig digitaal. Dat wil zeggen dat in elke zaal drie ultra-HD-schermen (4K) hangen, waarop de chirurgische ingrepen nauwkeurig weergegeven worden. Zo kunnen de anesthesisten en verpleegkundigen het verloop van de operaties op de voet volgen en sneller anticiperen. Naast het visuele comfort dat deze nieuwe tools garanderen kan de chirurg ook eenvoudig informatie over zijn zorgverlening delen of raadplegen en zo het dossier van de patiënt meteen updaten. Dankzij het videoconferentiesysteem kan alle informatie bovendien veilig worden gedeeld met de vergaderzaal naast het operatiekwartier, of met artsen aan de andere kant van de wereld. Ideaal voor een betere samenwerking en scholing.

Een wereld in het teken van pediatrie
Menselijke zorgverlening en ontspanning voor de patiënt, dat zijn de kernwaarden van het Kinderziekenhuis. In het nieuwe gebouw komen ze tot uiting in de kleurrijke, gastvrije ruimtes met veel lichtinval, waarin glazen wanden zowel de nodige intimiteit als controle waarborgen. Op de muren houden twee superhelden de patiënten gezelschap. De ‘One Day’-afdeling beschikt over een verpleegbalie met daarrond vijftien kamers, waarin de patiënten op hun ingreep voorbereid worden en nadien kunnen bijkomen. Van zodra ze kunnen, worden patiënten die in het hoofdgebouw verblijven met een elektrische wagen naar het operatiekwartier gebracht. De grote ontwaakkamer van het operatiekwartier biedt plaats aan tien patiënten. Daarnaast werden er specifieke kamers voorzien voor patiënten die vanwege hun gezondheid in afzondering geplaatst moeten worden. Net zoals in het oude operatiekwartier mogen ouders hun kind bijstaan tot hij/zij onder narcose is en zien zij elkaar terug in de ontwaakkamer. In de operatiekamers kan het team zelf de hoeveelheid natuurlijke lichtinval regelen, afhankelijk van de ingreep die er uitgevoerd wordt. 

Binnenkort opening van de nieuwe spoeddienst
Vanaf eind september kunnen kinderen en jongeren terecht op de nieuwe spoeddienst van maar liefst 1800 m2, goed voor ongeveer 50.000 patiënten per jaar. De lichte, ruime kamers garanderen meer comfort bij het toedienen van eerstelijnszorg. Het Kinderziekenhuis stelt ook een specifiek zorgteam samen voor de behandeling van de meest complexe pediatrische aandoeningen. Dankzij het moderne, technische platform van het gedeelte High en Middle Care van de spoeddienst kunnen levensbedreigende aandoeningen, trauma’s en ernstige brandwonden meteen worden behandeld. Er zijn dan ook een reanimatiekamer, twee kamers voor traumachirurgie (het aanbrengen van gipsverbanden en hechtingen, het zetten van botbreuken ...) en een kamer voor de behandeling van ernstige brandwonden ingericht. Ook de spoeddienst zal tegen de opening volledig gedigitaliseerd zijn. 

--- Einde van het persbericht ---

Volg het laatste nieuws over het nieuwe operatiekwartier op de website van het UKZKF: www.huderf.be  

Wilt u de medewerkers van dit project interviewen? Neem dan contact op met Amélie Putmans – via e-mail op amelie@wavemakers.eu of telefonisch op het nummer 0477 200 970.

Contacteer ons
Maud Rouillé Responsable communication - Communicatie verantwoordelijke, HUDERF - UKZKF
Maud Rouillé Responsable communication - Communicatie verantwoordelijke, HUDERF - UKZKF
Over Universitair Kinderziekenhuis Koninging Fabiola

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) is het enige Belgische ziekenhuis voor kinderen en jongeren. Het heeft als opdracht:

  • Het verzorgen en ondersteunen van kinderen, jongeren en hun families door middel van uitgebreide, multidisciplinaire, humanistische en uitstekende zorgen.
  • De organisatie van onderwijs en onderzoek op hoog niveau door middel van een voortdurend proces van innovatie en kennisontwikkeling.
  • Het actief bijdragen aan de gezondheidseducatie.

Door al het mogelijke te doen voor het welzijn van het kind draagt ons ziekenhuis bij aan de eigen ontwikkeling van het kind en zijn ontplooiing in de samenleving

Het UKZKF in cijfers : 183 bedden, ongeveer 200.000 ambulante patiënten, waarvan 40.000 spoedgevallen en meer dan 47.000 hospitalisatiedagen per jaar. Vandaag werken er meer dan 1000 personen, waaronder meer dan 235 artsen en 540 personeelsleden in de verpleegkundige- en/of paramedische sector.

www.huderf.be

Het UKZKF op sociale media

Universitair Kinderziekenhuis Koninging Fabiola
J.J. Crocqlaan 15
1020 Brussel