Persbericht: « De angst om naar het ziekenhuis te komen kan zware gevolgen hebben voor kinderen »

In het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola vrezen de UKZKF-teams dat de gezondheidstoestand van de patiënten op pediatrie achteruit zal gaan aangezien ouders twijfelen om naar de spoed of het ziekenhuis te komen, waarschuwt professor Pierre Smeesters, diensthoofd van de afdeling pediatrie en infectioloog in het UKZKF.

Minder snel naar de spoedgevallen
Ouders die contact opnemen via de infolijn Covid-19 van het UKZKF, via de spoedlijnen of via online consultaties moeten worden gerustgesteld over de veiligheid van een ziekenhuisopname. “Ze vragen zich bijvoorbeeld af of het nodig is om langs te komen wanneer hun kind al enkele weken koorts heeft. Ook vragen ze ons of het belangrijk is om naar de spoed te komen na een val op het hoofd of om een wonde te verzorgen na een ongeluk thuis”, vertelt professor Pierre Smeesters, diensthoofd van de afdeling pediatrie en infectioloog.

Hoger risico op uitdroging bij baby’s in de lente
Het lenteseizoen luidt de terugkeer van de buikgriep in. Een baby van drie maanden die slechts 10% uitdrogingsverschijnselen vertoont, kan desalniettemin zeer snel in een coma belanden. Wanneer kinderen ziektesymptomen vertonen, vereisen zij doorgaans sneller spoedhulp dan volwassenen. “Slaapt, eet of speelt uw kind niet meer? Moet uw kind braken, heeft het last van huiduitslag of hevige diarree? Ga dan naar een dokter.”, vat Pierre Smeesters samen.

Minder diagnoses van nieuwe kankergevallen bij kinderen
Er heerst ongerustheid over vele zeldzame chronische kinderziekten, onder meer over diagnoses van nieuwe kankergevallen bij kinderen. Niet alleen twijfelen ouders om naar het ziekenhuis te komen bij noodgevallen, ze gaan ook niet meteen bij de huisarts voor soms ernstige klachten. In normale omstandigheden verwijzen huisartsen hun patiënten vaak door, maar dat gebeurt nu minder frequent aangezien zij zelf minder consultaties hebben.

Vaccins blijven noodzakelijk bij kinderen jonger dan 15 maanden
Het vaccinatieschema bij kinderen jonger dan 15 maanden moet strikt worden opgevolgd. “Bij een kind van zes jaar kan een vaccin enkele maanden uitgesteld worden, maar baby’s van vijf maanden moeten bijvoorbeeld het meningitisvaccin absoluut tijdig krijgen, omdat de ziekte op die leeftijd dodelijk is.”

Een goede raad voor de ouders: wees niet bang om naar het ziekenhuis en naar de spoedgevallen te komen, waar heel wat beschermingsmaatregelen genomen worden tegen het coronavirus. “Als uw kind zo ziek is dat u in normale omstandigheden een dokter zou raadplegen, doe dat nu dan ook. Dat is belangrijk om uw kind goed te kunnen verzorgen”, besluit Pierre Smeesters.

Bijkomende informatie:
De spoeddienst heeft een lijst van symptomen en dringende gevallen gepubliceerd die erop wijzen dat uw kind absoluut naar een dokter moet. De lijst is uiteraard niet exhaustief. Bij twijfel of vragen kunnen ouders telefonisch contact opnemen: 02/477.31.00

Nieuwe blogreeks #InTijdenVanCorona op de blog van het UKZKF: tips van professionals over allerlei ziektes of vaak voorkomende situaties bij kinderen www.huderf30.be/nl/nieuws/tegencovid1

Alle tips voor ouders en nieuws over het ziekenhuis zijn terug te vinden op onze Facebook-pagina.

Contactpersoon voor de pers:
Maud Rouillé – Responsable communication HUDERF |
maud.rouille@huderf.be – 0490/493.111

Amélie Putmans - Wavemakers PR
amelie@wavemakers.eu – 0477/200. 970

Over Universitair Kinderziekenhuis Koninging Fabiola

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) is het enige Belgische ziekenhuis voor kinderen en jongeren. Het heeft als opdracht:

  • Het verzorgen en ondersteunen van kinderen, jongeren en hun families door middel van uitgebreide, multidisciplinaire, humanistische en uitstekende zorgen.
  • De organisatie van onderwijs en onderzoek op hoog niveau door middel van een voortdurend proces van innovatie en kennisontwikkeling.
  • Het actief bijdragen aan de gezondheidseducatie.

Door al het mogelijke te doen voor het welzijn van het kind draagt ons ziekenhuis bij aan de eigen ontwikkeling van het kind en zijn ontplooiing in de samenleving

Het UKZKF in cijfers : 183 bedden, ongeveer 200.000 ambulante patiënten, waarvan 40.000 spoedgevallen en meer dan 47.000 hospitalisatiedagen per jaar. Vandaag werken er meer dan 1000 personen, waaronder meer dan 235 artsen en 540 personeelsleden in de verpleegkundige- en/of paramedische sector.

www.huderf.be

Het UKZKF op sociale media

Universitair Kinderziekenhuis Koninging Fabiola
J.J. Crocqlaan 15
1020 Brussel