Media alert - Een SOS ENFANTS-team in het UKZKF

Om op een professionele manier kinderen op te vangen die het slachtoffer zijn van mishandeling en aan de vraag van specialisten uit de ziekenhuissector tegemoet te komen, is er in het UKZKF nu ook een intern team van SOS ENFANTS-ULB (Sint-Pieter) werkzaam, speciaal voor de opvang van mishandelde kinderen en hun gezinsleden.

Voortaan maakt een team gespecialiseerde vakmensen uit de cel SOS ENFANTS-ULB deel uit van de afdeling Kinderpsychiatrie van het UKZKF. Hun tussenkomsten zijn gelinkt aan het werk van de verplegende teams van de ziekenhuis- en spoedafdelingen, en ze behandelen alle vormen van (vermoede of daadwerkelijk vastgestelde) kindermishandeling (verwaarlozing, lichamelijke, seksuele en psychologische mishandeling) en kinderen in gevaar. De teams werken ook samen met toekomstige ouders op de perinatale afdeling.

De cel wil de kwaliteit van de behandeling van situaties van kindermishandeling bij gehospitaliseerde kinderen verbeteren door middel van een snelle en grondige medische, psychologische en sociale evaluatie van de gevallen van mishandeling.

Evolutie van het aantal meldingen van mishandeling

Het laatste activiteitenverslag van het ONE (2015) toont aan dat het aantal meldingen van kindermishandeling in Franstalig België in de afgelopen vijf jaar licht en gestaag is gestegen. In 2015 werd 16,3 % van de gevallen gemeld door medische hulpverleners. Het UKZKF vond het daarom noodzakelijk een interne cel te hebben om tegemoet te komen aan de kinderspecialisten die er werkzaam zijn. De cel hoopt zo in te spelen op vraag van het verplegende personeel en de gezinnen.

Over de teams van SOS ENFANTS

De teams van SOS ENFANTS bestaan al ruim dertig jaar in Franstalig België en worden gesubsidieerd door het ONE (Office de la Naissance et de l’Enfance), de Franstalige tegenhanger van Kind en Gezin. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt twee Franstalige teams gespecialiseerd in de preventie en opvang van kinderen die het slachtoffer zijn van verwaarlozing, lichamelijke en psychologische mishandeling en seksueel misbruik. Deze twee eenheden bevinden zich steeds vlak bij of binnen een ziekenhuisstructuur, in het UMC Sint-Pieter voor SOS Enfants ULB en in de Cliniques Universitaires St Luc voor SOS Enfants-Parents St Luc.

Maud Rouillé

HOPITAL UNIVERSITAIRE DES ENFANTS REINE FABIOLA

Over Universitair Kinderziekenhuis Koninging Fabiola

Over het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) is het enige Belgische ziekenhuis dat uitsluitend aan kinderen en adolescenten gewijd is. Door al het mogelijke te doen voor het welzijn van kinderen, draagt ons ziekenhuis ertoe bij dat zij actoren zijn in hun eigen ontwikkeling en tot bloei komen in de maatschappij.

De missies van het ziekenhuis zijn de volgende :

-  Multidisciplinaire, humanistische en uitstekende zorg bieden aan kinderen en adolescenten alsook ondersteuning aan hen én hun gezinnen.

-  Onderwijs en onderzoek van hoog niveau verzekeren door een voortdurende cyclus van innovatie en ontwikkeling van kennis door te lopen.

-  Actief bijdragen aan gezondheidsvoorlichting.

Het Kinderziekenhuis in cijfers: 183 bedden, om en bij de 135.000 raadplegingen, meer dan 36.000 spoedopnames en meer dan 41.000 opnamedagen per jaar. Jaarlijks worden er in het operatiekwartier meer dan 3.700 interventies uitgevoerd. Vandaag werken er meer dan 1.000 mensen, goed voor 750 VTE (voltijdsequivalenten), waaronder 170 VTE artsen (52,5 postdoctorale VTE) en 440 VTE verpleegkundigen en paramedici.

www.huderf.be

Neem contact op met

J.J. Crocqlaan 15 1020 Brussel

+32 (0)2 477 36 12

[email protected]

www.huderf.be