Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola viert zijn 30ste verjaardag

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola viert zijn 30ste verjaardag

Beleef samen met ons een jaar waarin heel wat te gebeuren staat…

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. Heel het jaar door organiseren wij tal van wetenschappelijke én ludieke activiteiten waarmee wij onze artsen, onze verpleegkundigen, onze patiënten en hun families in de bloemetjes willen zetten. Het ziekenhuis maakt graag van deze gelegenheid gebruik om u ook kennis te laten maken met de hightech waar het over beschikt, alsook met de therapeutische innovaties die het ontwikkelt om de gezondheidszorg naar de kinderen toe alsmaar te verbeteren.

Houd daarom alvast volgende data vrij in uw agenda zodat wij er met z’n allen een onvergetelijk feestjaar van kunnen maken. 

April/September: ‘Innovatie in het Kinderziekenhuis’
Seminaries en workshops
Op 18 april wordt de aftrap gegeven met een seminarie dat gewijd is aan onze chirurgische robot, een investering die het UKZKF in staat stelt om een state of the art mini-invasieve chirurgie bij kinderen toe te passen. Een tweede onderwerp dat tijdens het seminarie besproken wordt is EOS oftewel radiologie in 3D waarbij de patiënt 10 keer minder aan stralen wordt blootgesteld dan bij een klassieke radiografie.

Tijdens de sessie van september wordt het bewegingslabo in de verf gezet. Hier worden kinderen met een gebrekkige motoriek onder de loep genomen om te zien met welke revalidatie ze het best gediend zijn. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het opsporen van epilepsie bij kinderen dankzij het elektro-encefalogram (EEG). 

Dit jaar zet het ziekenhuis eveneens twee recente eenheden - de Denver eenheid en de eenheid perinatalogie, waar de ontwikkeling van de moeder/kind relatie centraal staat - in de spotlights.

Heel het jaar door: de Woensdagen van de Wetenschap
Een aantal woensdagen per maand zijn er de ‘Woensdagen van de Wetenschap’, een initiatief van het UKZKF en zijn artsen. De ideale gelegenheid om sprekers met naam & faam uit te nodigen, 
om een keertje samen te zitten en een bepaald thema aan te kaarten. 
U kan de agenda voor de maand maart terugvinden in bijlage en de voorlopige agenda voor het komende jaar vindt u terug op www.huderf30.be 

28 mei: het ‘Feest van het Kind’ 
Op zaterdag 28 mei zet het ziekenhuis de kinderen in the picture dankzij een rits activiteiten 
in en rond het ziekenhuis. Die dag stellen wij het brede publiek, de patiënten en hun familie een paar knutselateliers ter beschikking waar ze hun fantasie en creativiteit de vrije loop kunnen laten. Ze kunnen ook hun favoriete teddybeertje meebrengen voor een volledige check-up in het grote Knuffelziekenhuis of zich laten schminken en fotograferen terwijl hun ouders rustig aan het rondneuzen zijn op de speciale ‘speeltjesrommelmarkt’ op onze site. Wie zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen, krijgt de kans om onze chirurgische robot uit te proberen. Het OK team houdt natuurlijk een oogje in het zeil en, wie weet, schuilt er wel een chirurg in uw kind…?! 
Kortom, het wordt een dag pure fun waar uw kinderen uiteraard van harte zijn op uitgenodigd.   

Die dag openen wij ook het nieuwe openluchtspeelplein voor gehospitaliseerde kinderen, een gift van de vereniging Kid’s Care dat de naam ‘Lydia’s Ludo’ meekreeg. Een uitnodiging volgt. 

24 november: conferentie in het teken van de samenleving 
Op 24 november organiseert het UKZKF op de site van de VUB een maatschappelijke conferentie. Een panel sprekers met elk hun eigen achtergrond komen die dag spreken over de verschillende actuele thema’s die gelinkt zijn aan adolescentie en het kind-zijn. De impact van het gebruik van videospelletjes tijdens therapie, het ouderschap in het digitale tijdperk en de plaats daarvan in de school en de impact van het internet op kinderen en jongeren (pestgedrag, terrorisme en seksualiteit) komen aan bod.

Wij blijven u stapsgewijs op de hoogte houden van de verschillende activiteiten. 
Wenst u zich nu al in te schrijven, gelieve dan contact op te nemen met Amélie Putmans per e-mail: amelie@racin.eu of per telefoon +32(0)477 20 09 70 en haar te melden waarover u graag meer informatie had gekregen of welk event u graag had bijgewoond.  

Voor meer informatie over het ziekenhuis en zijn specialiteiten verwijzen wij u graag naar het persdossier in bijlage en om beeldmateriaal te downloaden naar volgende link: http://huderf.prezly.com/media/album/763

U kunt de actualiteit van het kinderziekenhuis op de voet volgen: op de blog www.huderf30.be 
of via de sociale media (Twitter: @HUDERF_UKZKF; Facebook)

Nóg wat weetjes over het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola 
Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola is lid van het netwerk van de Brusselse openbare ziekenhuizen IRIS, van het UVC Brussel en is ook een van de grootste activiteitensites van de VUB. Het UKZKF werd ingehuldigd in 1986 en is het enige universitaire ziekenhuis in België dat uitsluitend is gewijd aan de kindergeneeskunde: alles staat er in het teken van hen en van hun ouders. Van de geboorte tot de puberteit krijgen de kinderen er de meest complete gezondheidszorg, met respect voor het charter voor de rechten van het gehospitaliseerde kind. Het UKZKF is een medisch/chirurgisch ziekenhuis dat 183 bedden telt en borg staat voor een kwalitatief hoogstaande zorgverstrekking, een state of the art geneeskunde die voor iedereen toegankelijk is. 
     
Perscontact
Maud Rouillé
Communicatieverantwoordelijke 
maud.rouille@huderf.be
0490 49 31 11

Contacteer ons
Maud Rouillé Responsable communication - Communicatie verantwoordelijke, HUDERF - UKZKF
Maud Rouillé Responsable communication - Communicatie verantwoordelijke, HUDERF - UKZKF
Over Universitair Kinderziekenhuis Koninging Fabiola

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) is het enige Belgische ziekenhuis voor kinderen en jongeren. Het heeft als opdracht:

  • Het verzorgen en ondersteunen van kinderen, jongeren en hun families door middel van uitgebreide, multidisciplinaire, humanistische en uitstekende zorgen.
  • De organisatie van onderwijs en onderzoek op hoog niveau door middel van een voortdurend proces van innovatie en kennisontwikkeling.
  • Het actief bijdragen aan de gezondheidseducatie.

Door al het mogelijke te doen voor het welzijn van het kind draagt ons ziekenhuis bij aan de eigen ontwikkeling van het kind en zijn ontplooiing in de samenleving

Het UKZKF in cijfers : 183 bedden, ongeveer 200.000 ambulante patiënten, waarvan 40.000 spoedgevallen en meer dan 47.000 hospitalisatiedagen per jaar. Vandaag werken er meer dan 1000 personen, waaronder meer dan 235 artsen en 540 personeelsleden in de verpleegkundige- en/of paramedische sector.

www.huderf.be

Het UKZKF op sociale media

Universitair Kinderziekenhuis Koninging Fabiola
J.J. Crocqlaan 15
1020 Brussel