Het UKZKF op weg naar de accreditatie

De culturele aanpak van de kwaliteit staat centraal in de strategie van het UKZKF

Brussel - Het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) heeft een accreditatieproces opgestart voor het geheel van zijn activiteiten. Het begrip accreditatie zit diep verankerd in een culturele aanpak van de kwaliteit en maakt integraal deel uit van de ontwikkelingsstrategie op lange termijn van het Universitaire Kinderziekenhuis, dat dit jaar 30 jaar viert.

Het UKZKF kiest resoluut voor de accreditatie als het gaat om zijn kwaliteitsbeleid. Aan de hand van de externe audit door Accréditation Canada International wordt nagegaan of het kwaliteitsbeleid van het ziekenhuis aan de strengste normen beantwoordt.

Het UKZKF zet zich volledig in voor deze politiek van continue verbetering; ten bewijze daarvan de referentiedocumenten op het vlak van zorgkwaliteit en patiëntveiligheid. Aan de hand van de ‘Gap Analysis’ zoals die in juni 2015 door Accréditation Canada International werd uitgevoerd, zijn er op elke dienst werkgroepen opgericht om de diverse actieplannen concreet vorm te geven.

“Wij staan nog maar aan het begin en de weg is nog lang, maar de accreditatie is volgens ons het ideale middel om de kwaliteit te kunnen halen die wij onze patiënten in heel het ziekenhuis wensen te garanderen” aldus Bruno De Meue, Algemeen Directeur van het UKZKF. “De accreditatie biedt het ziekenhuis niet alleen de gelegenheid om te kijken waar zijn sterke punten liggen en of er nog marge voor verbetering is, maar stelt het ook in staat om zijn cultuur van zorgkwaliteit op elk niveau te optimaliseren. Het is precies deze culturele aanpak van de zorgkwaliteit waar wij ons – op lange termijn – wensen op te focussen.”

De hele accreditatieprocedure maakt integraal deel uit van de globale ontwikkelingsstrategie van het ziekenhuis. Bedoeling is namelijk om kwalitatief hoogstaande zorg te blijven bieden, naast een academisch referentiekader en ook om onze positionering als universitair tertiair ziekenhuis – dat  honderd procent op de pediatrie is gericht – verder te kunnen verstevigen.

---

Meer over het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola
Het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola is lid van het netwerk van de Brusselse openbare ziekenhuizen IRIS, van het UVC Brussel en is ook de grootste activiteitensite voor pediatrie van de ULB/VUB. Het UKZKF werd ingehuldigd in 1986 en is het enige universitaire ziekenhuis in België dat uitsluitend is gewijd aan de kindergeneeskunde: alles staat er in het teken van hen en van hun ouders. Van de geboorte tot de puberteit krijgen de kinderen er de meest complete gezondheidszorg, met respect voor het charter voor de rechten van het gehospitaliseerde kind. Het UKZKF is een medisch/chirurgisch ziekenhuis dat 183 bedden telt en borg staat voor een kwalitatief hoogstaande zorgverstrekking, een state of the art geneeskunde die voor iedereen toegankelijk is. 
     
Perscontact
Maud Rouillé
Communicatieverantwoordelijke 
[email protected]
0490 49 31 11

Maud Rouillé

Responsable communication - Communicatie verantwoordelijke, HUDERF - UKZKF

Over Universitair Kinderziekenhuis Koninging Fabiola

Over het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) is het enige Belgische ziekenhuis dat uitsluitend aan kinderen en adolescenten gewijd is. Door al het mogelijke te doen voor het welzijn van kinderen, draagt ons ziekenhuis ertoe bij dat zij actoren zijn in hun eigen ontwikkeling en tot bloei komen in de maatschappij.

De missies van het ziekenhuis zijn de volgende :

-  Multidisciplinaire, humanistische en uitstekende zorg bieden aan kinderen en adolescenten alsook ondersteuning aan hen én hun gezinnen.

-  Onderwijs en onderzoek van hoog niveau verzekeren door een voortdurende cyclus van innovatie en ontwikkeling van kennis door te lopen.

-  Actief bijdragen aan gezondheidsvoorlichting.

Het Kinderziekenhuis in cijfers: 183 bedden, om en bij de 135.000 raadplegingen, meer dan 36.000 spoedopnames en meer dan 41.000 opnamedagen per jaar. Jaarlijks worden er in het operatiekwartier meer dan 3.700 interventies uitgevoerd. Vandaag werken er meer dan 1.000 mensen, goed voor 750 VTE (voltijdsequivalenten), waaronder 170 VTE artsen (52,5 postdoctorale VTE) en 440 VTE verpleegkundigen en paramedici.

www.huderf.be

Neem contact op met

J.J. Crocqlaan 15 1020 Brussel

+32 (0)2 477 36 12

[email protected]

www.huderf.be