Het UKZKF op weg naar de accreditatie

Het UKZKF op weg naar de accreditatie

De culturele aanpak van de kwaliteit staat centraal in de strategie van het UKZKF

Brussel - Het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) heeft een accreditatieproces opgestart voor het geheel van zijn activiteiten. Het begrip accreditatie zit diep verankerd in een culturele aanpak van de kwaliteit en maakt integraal deel uit van de ontwikkelingsstrategie op lange termijn van het Universitaire Kinderziekenhuis, dat dit jaar 30 jaar viert.

Het UKZKF kiest resoluut voor de accreditatie als het gaat om zijn kwaliteitsbeleid. Aan de hand van de externe audit door Accréditation Canada International wordt nagegaan of het kwaliteitsbeleid van het ziekenhuis aan de strengste normen beantwoordt.

Het UKZKF zet zich volledig in voor deze politiek van continue verbetering; ten bewijze daarvan de referentiedocumenten op het vlak van zorgkwaliteit en patiëntveiligheid. Aan de hand van de ‘Gap Analysis’ zoals die in juni 2015 door Accréditation Canada International werd uitgevoerd, zijn er op elke dienst werkgroepen opgericht om de diverse actieplannen concreet vorm te geven.

“Wij staan nog maar aan het begin en de weg is nog lang, maar de accreditatie is volgens ons het ideale middel om de kwaliteit te kunnen halen die wij onze patiënten in heel het ziekenhuis wensen te garanderen” aldus Bruno De Meue, Algemeen Directeur van het UKZKF. “De accreditatie biedt het ziekenhuis niet alleen de gelegenheid om te kijken waar zijn sterke punten liggen en of er nog marge voor verbetering is, maar stelt het ook in staat om zijn cultuur van zorgkwaliteit op elk niveau te optimaliseren. Het is precies deze culturele aanpak van de zorgkwaliteit waar wij ons – op lange termijn – wensen op te focussen.”

De hele accreditatieprocedure maakt integraal deel uit van de globale ontwikkelingsstrategie van het ziekenhuis. Bedoeling is namelijk om kwalitatief hoogstaande zorg te blijven bieden, naast een academisch referentiekader en ook om onze positionering als universitair tertiair ziekenhuis – dat  honderd procent op de pediatrie is gericht – verder te kunnen verstevigen.

---

Meer over het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola
Het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola is lid van het netwerk van de Brusselse openbare ziekenhuizen IRIS, van het UVC Brussel en is ook de grootste activiteitensite voor pediatrie van de ULB/VUB. Het UKZKF werd ingehuldigd in 1986 en is het enige universitaire ziekenhuis in België dat uitsluitend is gewijd aan de kindergeneeskunde: alles staat er in het teken van hen en van hun ouders. Van de geboorte tot de puberteit krijgen de kinderen er de meest complete gezondheidszorg, met respect voor het charter voor de rechten van het gehospitaliseerde kind. Het UKZKF is een medisch/chirurgisch ziekenhuis dat 183 bedden telt en borg staat voor een kwalitatief hoogstaande zorgverstrekking, een state of the art geneeskunde die voor iedereen toegankelijk is. 
     
Perscontact
Maud Rouillé
Communicatieverantwoordelijke 
maud.rouille@huderf.be
0490 49 31 11

Contacteer ons
Maud Rouillé Responsable communication - Communicatie verantwoordelijke, HUDERF - UKZKF
Maud Rouillé Responsable communication - Communicatie verantwoordelijke, HUDERF - UKZKF
Over Universitair Kinderziekenhuis Koninging Fabiola

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) is het enige Belgische ziekenhuis voor kinderen en jongeren. Het heeft als opdracht:

  • Het verzorgen en ondersteunen van kinderen, jongeren en hun families door middel van uitgebreide, multidisciplinaire, humanistische en uitstekende zorgen.
  • De organisatie van onderwijs en onderzoek op hoog niveau door middel van een voortdurend proces van innovatie en kennisontwikkeling.
  • Het actief bijdragen aan de gezondheidseducatie.

Door al het mogelijke te doen voor het welzijn van het kind draagt ons ziekenhuis bij aan de eigen ontwikkeling van het kind en zijn ontplooiing in de samenleving

Het UKZKF in cijfers : 183 bedden, ongeveer 200.000 ambulante patiënten, waarvan 40.000 spoedgevallen en meer dan 47.000 hospitalisatiedagen per jaar. Vandaag werken er meer dan 1000 personen, waaronder meer dan 235 artsen en 540 personeelsleden in de verpleegkundige- en/of paramedische sector.

www.huderf.be

Het UKZKF op sociale media

Universitair Kinderziekenhuis Koninging Fabiola
J.J. Crocqlaan 15
1020 Brussel