Het UKZKF behaalt een ‘gouden’ kwaliteitscertificaat

Het UKZKF behaalt een ‘gouden’ kwaliteitscertificaat

Het Kinderziekenhuis evalueert, evolueert en innoveert

Het Kinderziekenhuis werd erkend voor de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de diensten en de zorg aan kinderen, jongeren en hun families door een internationaal erkende organisatie, Accreditation Canada, die een gouden accreditatie toekent aan het ziekenhuis.

Internationaal erkende normen

De accreditatie is een extern evaluatieproces gerealiseerd door zelfstandige experten, volgens internationaal erkende normen. Deze normen zijn van toepassing op de algemene werking en werkwijzen en gelden voor alle gebieden en activiteiten van het ziekenhuis. Door te kiezen voor een accreditatieproces wil het UKZKF haar continue kwaliteitsverbeteringsproces op een transversale manier ondersteunen en consolideren door middel van concrete maar vooruitstrevende actieplannen. Tijdens het bezoek werden niet minder dan 1973 criteria geanalyseerd. Het UKZKF behalde een globale score van 97,2 %. De inzet van het personeel om patiënten op gepaste wijze te ontvangen en zich te mobiliseren om de kwaliteit en de betrouwbaarheid te verbeteren, werd door de experten sterk benadrukt.

Een participerende en culturele benadering van kwaliteit en veiligheid

« Het Kinderziekenhuis evalueert, evolueert en innoveert. In zeer korte tijd zijn onze teams van een mondelinge traditie naar een formalisering van hun kennis en knowhow gegaan. De aanpak was participatief, waarbij iedereen werd aangemoedigd om zijn werkwijze te structureren en goede praktijken uit te wisselen. Dit alles heeft ons in staat gesteld transversaal te denken en te handelen. We hebben nu ook objectieve benchmarks ten opzichte van andere kinderziekenhuizen over de hele wereld. Dit kan alleen maar gunstig zijn voor de patiënt, vooral in een referentieziekenhuis als het onze. Deze erkenning is ook zeer belangrijk voor al onze teams, die zich voorbeeldig inzetten voor onze patiënten en hun familie», zegt Dirk Thielens, Algemeen Directeur ad interim van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola.

Een ontwikkelingsstrategie op lange termijn

Het accreditatieproces is geworteld in een culturele benadering van kwaliteit en veiligheid en maakt deel uit van de ontwikkelingsstrategie op lange termijn van de instelling. Het Kinderziekenhuis heeft zijn label voor 3 jaar, waarna het opnieuw geëvalueerd zal worden.

Meer over het beleid voor de voortdurende kwaliteitsverbetering en andere certificeringen die door de diensten van het kinderziekenhuis werden verkregen.

 

--- Einde van het persbericht ---

Als u de directie van het Universitair Kinderziekenhuis wenst te interviewen, gelieve contact op te nemen met de communicatiedienst.

Over Canada International

Accreditation Canada is de accreditatie-instelling met de grootste internationale invloed: 7.000 gezondheidsinstellingen over 5 continenten zijn al geaccrediteerd door ACI. In België hebben een vijftigtal Belgische ziekenhuizen gekozen voor ACI of haar Nederlandstalige tegenhanger, het NIAZ. De drie accreditatieniveaus zijn Goud, Platina en Diamant. Het eerste niveau, Goud, legt de basisstructuren en -processen vast met betrekking tot de fundamentele elementen van veiligheid en kwaliteitsverbetering. Het platinaniveau vereist volledige naleving van het Gouden niveau en certificeert verder de consistentie in de dienstverlening door gestandaardiseerde processen en door patiënten en personeel te betrekken bij de besluitvorming.

Contacteer ons
Maud Rouillé Responsable communication - Communicatie verantwoordelijke, HUDERF - UKZKF
Maud Rouillé Responsable communication - Communicatie verantwoordelijke, HUDERF - UKZKF
Over Universitair Kinderziekenhuis Koninging Fabiola

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) is het enige Belgische ziekenhuis voor kinderen en jongeren. Het heeft als opdracht:

  • Het verzorgen en ondersteunen van kinderen, jongeren en hun families door middel van uitgebreide, multidisciplinaire, humanistische en uitstekende zorgen.
  • De organisatie van onderwijs en onderzoek op hoog niveau door middel van een voortdurend proces van innovatie en kennisontwikkeling.
  • Het actief bijdragen aan de gezondheidseducatie.

Door al het mogelijke te doen voor het welzijn van het kind draagt ons ziekenhuis bij aan de eigen ontwikkeling van het kind en zijn ontplooiing in de samenleving

Het UKZKF in cijfers : 183 bedden, ongeveer 200.000 ambulante patiënten, waarvan 40.000 spoedgevallen en meer dan 47.000 hospitalisatiedagen per jaar. Vandaag werken er meer dan 1000 personen, waaronder meer dan 235 artsen en 540 personeelsleden in de verpleegkundige- en/of paramedische sector.

www.huderf.be

Het UKZKF op sociale media

Universitair Kinderziekenhuis Koninging Fabiola
J.J. Crocqlaan 15
1020 Brussel